» Статті © Мар'ян Коцан » 23 жовтня 2010 року

Звернення з позовом до суду. Чи варто самостійно захищати свої права.

Найкращий спосіб захистити свої порушені права в суді – це залучити для цього професійного юриста. Річ у тім, що визначальну роль у результаті розгляду справи відіграє знання як матеріального, так і процесуального права. Матеріальне право – це та маса законів, постанов, інструкцій, якими встановлюються права, обов’язки та відповідальність різних суб’єктів (фізичних осіб, юридичних осіб, державних органів тощо). А процесуальне право – це законодавчо встановлені процедури, відповідно до яких проводиться судовий розгляд справи.

Отже, для того, щоб звернутися до суду з позовом, потрібно з початку оцінити суть порушеного права і встановити відповідача (або кількох відповідачів). Тобто визначитися з матеріальним правом, яке регулює відносини. Оцінити наявні докази, а також зібрати необхідні докази, яких не вистачає. Це інколи буває досить не просто.

Пізніше потрібно дотримуючись процесуальних законів скласти позовну заяву і подати її до суду. Законодавством встановлено чіткі вимоги щодо форми, змісту, порядку подання позовної заяви та доказів по справі. Недотримання цих вимог може мати негативні наслідки для позивача.

Крім того, грамотно складена  і нормативно обґрунтована позовна заява позбавить необхідності уточняти позовні вимоги, що заощадить час і пришвидшить розгляд справи судом.

Практика показує, що пересічні громадяни не завжди в змозі правильно визначити суть правовідносин та оцінити наявні у них докази для звернення до суду. Ще меншою є обізнаність населення щодо порядку подання позову та процедури розгляду справи в суді.

Слід знати, що чинним процесуальним законодавством України обов’язок доказувати свої вимоги покладено на позивача. Сторони в цивільному процесі (позивач і відповідач) змагаються між собою, переконуючи суд в своїй правоті і підтверджуючи це відповідними доказами. А суд, в свою чергу, розглядає і вирішує справу на основі зібраних і досліджених доказів.

Трапляється так, що сам позивач вважає головним у справі те, що насправді є другорядним, або взагалі немає значення для вирішення справи. І навпаки, не приділяє належної уваги обставинам, які б дали змогу довести його правоту. А відтак, можна програти по суті "виграшну" справу тільки від незнання процесу судового розгляду цивільної справи.

Часто позивач не усвідомлює того, що потрібно доводити кожну обставину, на яку він покликається як на підставу своїх вимог. В силу особистої зацікавленості і впевненості в своїй правоті, він не вважає за необхідне доводити очевидні для нього факти. Як наслідок – виявляється зовсім не готовий до розгляду справи, до запитань суду і опонента. Зайве підкреслювати, що такого не трапиться з професійним, підготовленим до справи юристом, який знає тонкощі ведення справи в суді.

Ще одна обставина на користь залучення професіонала, це те, що він "грає не на свої гроші". Тобто, крім гонорару, який він отримав (або отримає) за надання правової допомоги, у нього немає іншої особистої зацікавленості в результаті судового розгляду. На перший погляд це негативна обставина. Однак, насправді в цьому є велика перевага – юрист може об’єктивно, без емоцій, оцінити позицію по справі. У випадку недостатності доказів, зібрати їх самостійно, або клопотати перед судом про їх витребування і долучення до справи.

Крім того, що юрист сам знає як потрібно поводитись у суді, він може, враховуючи свій досвід, передбачити варіанти розвитку подій, а відповідно і підготувати до цього позивача. І це також, на мій погляд, беззаперечна перевага.

Однак, описаний вище шлях для відновлення справедливості і захисту порушених прав використовується не завжди і не всіма. З однієї сторони внаслідок недостатньої правової культури наших співвітчизників, а з іншої – внаслідок браку коштів для залучення висококласного фахівця.

Щодо останнього варто зазначити, що витрати на правову допомогу, у випадку задоволення позову, стягуються судом з відповідача. Однак, для цього потрібно залучати юристів з числа адвокатів, оскільки тільки їх послуги підлягають відшкодуванню. З цього приводу є судова практика. Наприклад, ухвала Верховного Суду України від 21.01.2009 року. Крім того, до адвоката (на відміну від інших спеціалістів в галузі права),  який недобросовісно виконує свої обов’язки, може бути застосоване дисциплінарне стягнення.

Дана стаття написана з розрахунку на залучення справді кваліфікованого адвоката, який володіє необхідними знаннями і досвідом для представництва інтересів саме по Вашій справі.

Якщо ж з тих чи інших причин Ви не хочете залучати професіоналів і бажаєте вести свої справи самостійно, пропоную Вашій увазі розділ "звернення до суду", в якому коротко описана процедура звернення до суду з позовом про захист порушеного права.

3 коментарі

Ключові слова: , , , , , , , , , , , , ,

3 Коментарів до Звернення з позовом до суду. Чи варто самостійно захищати свої права.

  1. MARINA Пише:

    Цілком підтримую,оскільки особисто я не опускаю рук у жодному випадку.Шкода,поруч дуже мало активного люду!

  2. MARINA Пише:

    Якби ж то люд простий мав кошти на фахового адвоката!

    • Мар'ян Коцан Мар'ян Коцан Пише:

      Часто буває, що ціна питання набагато більша, ніж гонорар адвоката. А люди все-одно чомусь звертаються вже занадто пізно. На Ваш коментар можу написати тільки одне. Якщо боротися, то можна програти. Але якщо не боротися, то ви вже програли.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Вгору