» зразки документів, Корисна інформація © Мар'ян Коцан » 5 березня 2012 року

ЗРАЗОК позовної заяви про стягнення суми боргу з урахуванням індексу інфляції та 3% річних

Буває, що під час ділових угод сторони сторони настільки довіряють один одному, що не наполягають на повному юридичному оформленні своїх ділових відносин. Однак, довго так тривати не може. Рано чи пізно одна із сторін починає відхилятися від досягнутих домовленостей. Це призводить до конфліктів між колишніми партнерами. Жодна сторона не хоче визнавати своїх помилок. А письмових документів, в яких чітко зафіксовані умови співпраці, немає. Це може призвести до розриву ділових стосунків. Крім того, без письмових документів вкрай важко відстояти свої права в суді. Наведений зразок був використаний в господарському суді. Продавець обладнання, за яке не було проведено оплату мав на руках тільки накладну на відвантаження цього товару. Жодних письмових договорів не укладалось. В результаті проробленої роботи позов було задоволено. Рішення переглядалось в касаційному порядку і було залишено без змін Вищим господарським судом України.

[!! Замінити текст у квадратних дужках !!!]

До [назва господарського суду]

Позивач: [ім'я позивача]
[повна адреса позивача, індекс]
тел.: [номер телефону]
факс.: [номер факсу]
Відповідач: [ім'я або назва відповідача]
[повна адреса відповідача, індекс]
тел.: [номер телефону]
факс.: [номер факсу]
[якщо номери засобів зв’язку
невідомі, доцільно зазначити:
"(номери засобів зв’язку невідомі)"]

ПОЗОВНА ЗАЯВА

про стягнення суми боргу з урахуванням індексу інфляції та 3% річних

[Дата] Позивачем було продано Відповідачеві [назва поставленого товару] вартістю [ціна] грн. Зазначене устаткування було прийняте Відповідачем, про що свідчить підпис на видатковій накладній за [номер та дата накладної] (копія додається).

Однак, всупереч домовленості між сторонами оплату за придбане обладнання Відповідачка під час отримання товару не провів. Оскільки договір між сторонами був укладений в усній формі і термінів оплати зафіксовано не було, Позивачем на адресу Відповідача було направлено претензію щодо сплати вартості товару (копія додається).

Перший раз претензія направлялась [дата] цінним листом з описом вкладення, що підтверджується повідомленням про вручення  та описом вкладення у цінний лист (копії додаються).

Однак, враховуючи, що Відповідач жодним чином не відреагував на висунуті вимоги, претензія була надіслана повторно. При цьому, відповідно до повідомлення відділення зв'язку  (копія додається) цінний лист від [дата] повернено у зв’язку з закінченням терміну зберігання.

Повторно претензія направлялась [дата] (копія квитанції додається) рекомендованим листом з повідомленням про вручення і була отримана Відповідачем особисто [дата]. Про це свідчить відмітка у повідомленні про вручення рекомендованого листа (копія додається).

Незважаючи на спроби Позивача врегулювати спір в позасудовому порядку, Відповідач досі не задовольнив його законних вимог.

 1. Підстави виникнення боргу.

Частиною першою статті 174 Господарського кодексу України (далі – ГК) встановлено, що господарські зобов'язання можуть виникати серед іншого з:

- закону або іншого нормативно-правового акта, що регулює господарську діяльність;

- господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ч.2 ст.180 ГК господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. При цьому, відповідно до частини третьої тієї ж норми при укладенні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору.

Згідно з ч.1 ст.181 ГК допускається укладення договору шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень. Саме таким підтвердженням є зазначена вище накладна, згідно якої Відповідач отримав товар від Позивача.

Враховуючи, що предметом договору між сторонами був продаж обладнання в кількості однієї штуки,- строк договору визначений моментом продажу цього обладнання. Предмет та ціну договору зафіксовано в письмовій формі у зазначеній накладній про отримання товару.

Наведене вище підтверджує, що між сторонами було укладено у відповідній законодавству формі договір купівлі-продажу.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ГК суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання – відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Як зазначено вище, Позивачем було надано Відповідачеві обумовлений товар. Належність виконання Позивачем обов’язків по договору, крім накладної від [дата], підтверджується також відсутністю протягом тривалого часу (понад ??? місяць) жодних зауважень чи претензій з боку Відповідача.

Водночас Відповідачем досі не проведено розрахунок.

Згідно з абз. 2 ч. 1 ст. 193 ГК До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до ч. 3 ст. 530 ЦК якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Враховуючи, що претензію щодо оплати товару Відповідач отримав [дата], здійснити оплату він був зобов'язаний до [дата] року включно.

2. Розрахунок суми боргу та пені.

Згідно зі ст. 625 ЦК України Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три процента річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Як зазначено вище, дане зобов’язання мало бути виконане до [дата] включно. Отже, санкції нараховуються з [дата].

Відповідно до розрахунку, що додається зазначені суми складають:

-       сума боргу з урахуванням індексу інфляції – [сума] грн. (в тому числі [сума] грн. сума інфляції);

-       3% річних – [сума] грн.,

а всього – [сума] грн.

Крім того, Позивач для уклав договір про надання правової допомоги з адвокатом Коцаном М.В. (копія договору додається).

Відповідно до ст.44 ГПК витрати на правову допомогу адвоката є складовою судових витрат.

Нормою ч.4 ст.49 ЦПК передбачено, що суми, які підлягають сплаті за послуги адвоката при задоволенні позову покладаються на відповідача.

В зв’язку з наведеним, прошу врахувати при вирішенні справи витрати на правову допомогу адвоката в сумі [сума] грн. (розрахунок використаного часу та гонорару додається).

3. Підвідомчість, підсудність, запобіжні заходи

Згідно з ч.1 ст.12 ГПК справи у спорах, що виникають при виконанні господарських договорів підвідомчі господарським судам.

Відповідно до ч.2 ст.15 ГПК справи у спорах, що виникають при виконанні господарських договорів розглядаються господарським судом за місцезнаходженням відповідача.

Згідно вимог п. 6-1) ч.2 ст. 54 ГПК повідомляю, що запобіжні заходи відповідно до розділу V-1 ГПК не вживались.

В зв'язку з наведеним, керуючись ст.ст. 174, 193 ГК, ст.ст. 1, 12, 15 ГПК,

прошу суд:

1. Прийняти дану позовну заяву до розгляду.

2. Стягнути з Відповідача на користь Позивача:

а).    [сума] грн. боргу з урахуванням індексу інфляції .

б).     [сума] грн. 3% річних.

3. Всі судові витрати, пов’язані з розглядом справи покласти на Відповідача.

Додатки:

[дата]

Директор [назва]                                __________________                       [ім'я директора]

Прокоментуй!

Ключові слова: , , , ,

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Вгору